Dovleceii

0 out of 5
Categorie: .

Dovleceii sunt saraci in calorii, foarte bogati in apa ( cam 95% din masa lor), dar pulpa si, mai ales, coaja contin mari cantitati de vitamina B9, vitamina A, magneziu, fosfor, potasiu si fibre alimentare. Nu au grasimi, nici colesterol, sunt bogati in vitamina C si contin mai mult potasiu decat o banana.
Pastrati in punga de plastic, in compartimentul de legume din frigider, dovleceii pot rezista in stare buna cam 4 zile. Acasa, ii puteti tine in frigider maximum 7 zile, fara a-i spala inainte. Daca doriti sa-i congelati, taiati-i inainte felii si fierbeti-i doua minute.

Dovleceii se consuma, la gatit sau in scop terapeutic, cat sunt inca imaturi. Coaja este foarte bogata in vitamine.
Poti fi preparati in numeroase moduri: copti, preparati la abur, fierti, fripti pe gratar, prajiti, piure sau consumati cruzi in salate.

Sucul proaspat de dovlecei ramane optiunea ideala pentru persoanele care vor sa beneficieze de bogatia de vitamine si minerale. Dovleceii se spala bine si se dau prin storcatorul de fructe cu tot cu coaja.
Dovleceii au cele mai bune efecte terapeutice atunci cand sunt consumati in stare cruda, lucru care se intampla mai rar. Taiati in cuburi mici se pot pune in salata de vara, alaturi de rosii, ardei, castraveti.

Puteti gati dovlecei umpluti deliciosi, mai ales daca sunt pusi in aceeasi oala cu rosii umplute si ardei umpluti peste care, la sfarsit, se toarna un sos picant de bulion, facut in casa.

Cel mai simplu mod de a pregati dovleceii: taiati-i in felii subtiri, puneti-i pe gratar si serviti-i cu mujdei de usturoi verde.